23 september 2016

Unieke trommelzeef voor Van der Wiel

Deze week werd een nieuwe mobiele trommelzeef afgeleverd bij Van der Wiel. De zeefmachine, die overwegend ingezet zal worden op de compostering in Nij Beets, levert een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid dankzij de moderne Tier4 krachtbron. Nog efficiënter en veelzijdiger dan het vorige model.

Vervolgstap in duurzaamheid

De 5 nieuwe DAF-trucks die Van der Wiel vorig jaar aanschafte was al een belangrijke stap naar duurzaamheid en dit is een vervolgstap. De emissienormen worden bij vrachtwagens omschreven in de Euro- normen; bij deze machines wordt de Amerikaanse Tier-stage aanduiding gebruikt. Momenteel is ‘Tier4’ de hoogst haalbare norm op het gebied van uitstoot en daar voldoet de nieuwe Doppstadt-zeef van Van der Wiel aan. Evert van der Wiel: ,,Wij werken al jaren met een Doppstadt zeefmachine en onze vaste machinist op die machine is Broer Attema. Hij werkt al meer dan twintig jaar met dit soort machines en zijn input is erg belangrijk geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe.’’

Uniek exemplaar

Het unieke van de nieuwe trommelzeef is dat hij als oplegger gebouwd is en niet als aanhangwagen. Dat geeft niet alleen meer ruimte voor de opbouw maar het werkt ook handiger aldus Van der Wiel: ,,Voor ons is dit concept ideaal want voor deze oplegger past iedere standaard trekker binnen de wettelijke afmetingen. Met een dolly eronder kunnen we de zeef echter ook met de wiellader vervoeren. Op die manier rijden we afstanden tot 50 kilometer.’’ Op de oplegger is de zes meter lange trommel gemonteerd achter een extra grote vulbunker. Van der Wiel: ,,Die grotere bunker was een wens van de machinist. Hij vult de machine met een wiellader en door de grotere bunker kan hij hele scheppen materiaal in één keer vullen. Dat zorgt voor een betere vulling van de trommel maar het geeft hem ook tijd om tussendoor bijvoorbeeld gesorteerde fractie af te voeren. Deze manier van werken scheelt enorm in de productiviteit van zowel de trommelzeef als van de wiellader.’’

Integrale inzet bij Van der Wiel

Van der Wiel zet de trommelzeef overwegend in voor eigen werk op de compostering in Nij Beets. De divisies Transport en Infra & Milieu maken er gebruik van, maar ook dochteronderneming DBG bouw- en reststoffen. Daarnaast wordt de machine zo’n dertig procent van de tijd verhuurd, maar steevast met de vaste machinist er bij. ,,In totaal draaien we met deze machine zo’n 1200- tot 1500 uren per jaar en dat is behoorlijk intensief. Naast deze machine hebben we overigens ook een Keestrack vlakdek-schudzeef voor het zwaardere, groffe werk’’ aldus Evert van der Wiel.

De nieuwe Doppstadt mobiele trommelzeef kan uitgerust worden met maaswijdtes van 5 tm 60 mm. De machine kan vrijwel ieder losgestort materiaal aan en scheidt het materiaal in twee stromen. Eventueel kan de uitloop met een magneet worden uitgerust om metalen uit te filteren.