een prachtklus bij waternet te amsterdam

Groot onderhoud bij de rioolwaterzuivering in Amsterdam-West. Onderhoud van de biogasbehandeling, vervanging van de biogashouders en tegelijkertijd moet de rioolwaterzuivering gewoon blijven functioneren; een rioolwaterzuivering kan immers niet even buiten gebruik gesteld worden.

een tijdelijke bypass met een uitdaging

Om de continuïteit te waarborgen legt Van der Wiel Biogas BV een tijdelijke bypass aan voor juiste en veilige afvoer van biogas en bijbehorende condenswater, maar niet zomaar een bypass. Er wordt letterlijk en figuurlijk met man en macht gewerkt aan de bypass: deze begon op 25 meter hoogte, bovenop de drie slibgistingstanks. Met behulp van een torenkraan is zo’n 450 meter leiding naar boven getakeld en gemonteerd. De harde wind maakt hiervan geen eenvoudige klus. Vervolgens zijn de leidingen aan elkaar gekoppeld en aangesloten op een hoofdafvoer richting de gasfakkel. Deze hoofdafvoer is een forse leiding met een diameter van halve meter en een lengte van 300 meter. Om vochtophoping te voorkomen vereist dit nog de nodige precisie qua afschot.

veiligheid voorop

Voor de montagewerkzaamheden is een aparte steiger gebouwd. Op hoogte moest met een veiligheidsharnas worden gewerkt. Omdat de bypassleiding vlakbij het spoor ligt moest ook conform de eisen van Pro-Rail worden gewerkt. Veel om rekening mee te houden!

Door de goede samenwerking met Waternet kijkt Van der Wiel Biogas BV terug op een zeer uitdagend en geslaagd project.