Menu Scroll

Stuifkuilen en kerven Terschelling

Om meer biodiversiteit in het duinensysteem te krijgen, heeft Staatsbosbeheer samen met Eelerwoude een onderzoek gedaan en een uitvoeringsproject opgestart. Daarbij zijn stuifkuilen in de duinen weer tot leven gebracht en kan zand vanaf het strand weer tot in de achterliggende duinen stuiven.

Projectdetails

Projectdetails

Locatie Noordzijde duinen op Terschelling
Toegepaste expertises
Andere projectgegevens
  • Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
  • Contractvorm: meervoudig onderhands
  • Uitvoering: 2019
  • Overige toegepaste expertises: Civiele Techniek

Het Project

Voor het herstellen van de kwetsbare natuurkwaliteit in de duinen van Terschelling worden de stuifkuilen weer tot leven gebracht door het selectief verwijderen van de toplaag tot op het schone duinzand. Daarnaast worden er nieuwe kerven in de zeereep gegraven, zodat zand vanaf het strand weer in de duinen kan stuiven.

Herschikken

Het werk betreft alleen het ontgraven en herschikken van het vrijkomende zand in de omgeving. Met een sorteergrijper zijn de duindoornstruiken verwijderd en daarna is het helmgras afgeplagd. De werkzaamheden in de duinen zijn voor en na het broedseizoen uitgevoerd.

Het resultaat

Om te bepalen of het bedachte plan en de verrichte graafwerkzaamheden hun uiteindelijke doel hebben bereikt, evalueert Staatsbosbeheer in het veld. Daarvoor wordt een excursie georganiseerd, waar alle deelnemers van het project bij betrokken worden. Waarschijnlijk is deze excursie in 2021, ter afronding van het project.

Video

Dubbelklik op de video voor afspelen in volledig scherm.

Onze werkzaamheden:

    Direct contact?