In de buurt van het Canadameer bij Appelscha is een speciale spartelvijver ontgraven in het bos. De spartelvijver biedt ruiters en hondeneigenaren de gelegenheid om hun dieren bij deze vijver te kunnen laten ‘spartelen’.

Projectdetails

Locatie:
Kloosterweg te Appelscha
Toegepaste expertises:
Andere projectgegevens:
  • Opdrachtgever
    Staatsbosbeheer
  • Uitvoering
    maart 2019 tot en met mei 2019

Afkoelen in het Canadameer

Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en is bedoeld als zwemplas voor mensen. In het meer kan men afkoelen op de warme dagen, net als de paarden en honden die daar komen ‘spartelen’. Door de combinatie van mens en dier ontstonden er gevaarlijke en onhygiënische situaties.

Spartelvijver

Vanuit zowel de zwemmers, ruiters, menners als hondeneigenaren kwam de vraag om een plek voor alleen de dieren. Daaruit is het idee van de spartelvijver ontstaan: een waterplas, speciaal ingericht voor paarden en honden. Ook is het een drinkplek voor wild bij lage waterstanden en in droge perioden. Op deze manier blijft het Canadameer veilig en schoon voor de zwemmers en zonaanbidders.

Aantrekkelijker maken

Verschillende gebruikers spraken hun wensen uit over het aanpassen van de helling (verkantingspercentage), de doorwaaddiepte en de toegang tot het recreatiegedeelte. Vanuit de Progrond-samenwerking met Staatsbosbeheer hebben wij meegedacht in het ontwerp en de wensen kunnen vervullen. Van maart tot mei 2019 hebben wij de stranddelen groter en vlakker gemaakt voor een optimale bereikbaarheid en de vrijkomende teelaarde (10.000 m3) en zand (10.000 m3) in depot gezet.

Afstemming vraag en aanbod

Samen met Staatsbosbeheer, hebben wij vraag en aanbod bij elkaar gebracht. De vrijgekomen grondstoffen zijn verkocht en duurzaam hergebruikt bij overige cultuurtechnische toepassingen.

Kom jij ons versterken?

Kom jij met jouw expertise ons ‘Wielerteam’ versterken? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen die samen met ons topprestaties willen leveren.

Werken bij