Van der Wiel is al ruim 60 jaar actief in de uitvoering van dijkprojecten in Noord- en Midden Nederland. Wat ons zo uniek maakt is dat we in staat zijn om zowel de kleigrond te winnen als de logistieke puzzel op te lossen, en dat op een duurzame wijze. Ontdek hier waarom wij de kleispecialist van Noord- en Midden Nederland zijn!
Kleispecialist Germ
Wie op zoek is naar kennis en expertise rond waterkeringen en verzwaringen met klei, is bij Van der Wiel aan het juiste adres. ‘’Zolang Van der Wiel bestaat zijn we actief in de handel van kleigrond, onze kennis en ervaring passen we iedere dag toe’’, aldus Germ van der Wiel. Om ervoor te zorgen dat Nederlanders ook in de toekomst droge voeten houden is het Hoogwaterbeschermingsprogramma uitgerold. ‘’Met onze kennis en ervaring op dit gebied kunnen we van waarde zijn bij de uitvoering ervan’’.
De logistieke puzzel
Kleigrond wordt veel toegepast in kadedijken, rivierdijken en zeedijken. Volgens Germ brengen deze waterkeringen logistieke uitdagingen met zich mee. ‘’Kenmerkend aan kadeprojecten is dat de bevoorrading bepalend is voor de uitvoering ervan, rekening houdend met de omgeving. Omdat de bereikbaarheid per kadeproject verschilt, kijken we iedere keer opnieuw welke vormen van transport nodig zijn om maatwerk te kunnen leveren’’. De klei kan zowel over de weg als per schip aangevoerd worden, maar ook een combinatie hiervan met eventueel een overslaglocatie is niet ongebruikelijk. ‘’Wat ons uniek maakt is dat we naast het winnen van klei ook de logistieke puzzel oplossen voor onze klanten’’.
Van duurzame bodem
In het kader van duurzaamheid streeft Van der Wiel ernaar om gebiedseigen grond toe te passen in dijkprojecten. ‘’Als grote hoeveelheden klei uit andere regio’s gehaald moeten worden heeft dit een negatief effect op het milieu. Dit voorkomen we door zoveel mogelijk lokaal vrijgekomen grond toe te passen’’. Daarnaast wordt bij ieder project gekeken hoe een koppeling gemaakt kan worden aan de locatie waar kleigrond wordt gewonnen, wat volgens Germ resulteert in een tweezijdige meekoppelkans. ‘’Enerzijds kan een dijk verstevigd worden omdat er klei vrijkomt uit de natuur, anderzijds zorgt de dijkversteviging ervoor dat in de natuur bijvoorbeeld een waterbuffer gecreëerd kan worden’’.
Succesverhalen
Inmiddels hebben bij verschillende dijkprojecten succesvol meekoppelkansen plaatsgevonden, zo ook bij de verzwaring van de Lauwersmeerdijk. ‘’De dijk is gedeeltelijk aangelegd met kleigrond uit de Lauwersmeerpolder, tegelijkertijd konden we dankzij de dijkverzwaring drinkwaterbekkens voor dieren aanleggen in het natuurgebied’’. Wat opvalt is dat de meekoppelkans bij ieder dijkproject weer anders kan zijn. Waar de vrijgekomen kleigrond uit natuurgebied Hollandsche Hout is toegepast in de Afsluitdijk, kon de kadeversteviging in Lemmer plaatsvinden door de aanleg van een gebied voor natuurmonumenten in Hegewiersterfjild. ‘’Doordat we iedere keer op zoek zijn naar meekoppelkansen, kunnen we op verschillende manieren iets teruggeven aan de omgeving waar de klei wordt gewonnen’’.
Meer informatie?
Van der Wiel Holding adviseert, regisseert en realiseert. Heeft u vragen of interesse? Onze experts staan voor u klaar.
Contact opnemen